Светла Бъчварова пред земеделци: Ще подкрепим зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството

Мар 10, 2017 ТЪРГОВИЩЕ Новини БСП 0 1948

Нужен е фонд за подкрепа на пострадалите от природни бедствия стопани

Проф. Светла Бъчварова – водач на листата на Коалиция „БСП за България“ за област Търговище се срещна с овощари и земеделци от региона. "Държавата е абдикирала от селското стопанство, а овощарството не е приоритетно", заявиха земеделците. Те разказаха пред професор Бъчварова, че в района на Търговище е пълно с пустеещи земи и дори липсват пасища за животните. Кандидатът за народен представител подчерта, че в програмата на левицата има предложение държавата да подкрепи най-чувствителните сектори на земеделието, а именно  зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. Това ще става на база реално произведена продукция. Малките и средни стопанства ще получават допълнителни средства. 

„Много е важно да се направи оценка на рисковете при отглеждането на земеделските култури и за това трябва да бъде създаден резервен фонд, който да подпомага пострадалите стопани“, допълни професор Бъчварова. Тя бе категорична, че не бива да се подкрепя идеята за „Европа на две скорости“, което би означавало налагането на общоселска политика от ранга на страни като Франция и Англия, която няма да бъде съобразена с характеристиките на нашето селско стопанство.

Професор Светла Бъчварова подчерта още, че без аграрна наука няма да има добро земеделие в страната и затова е необходимо отпускането на повече средства за дейността на БАН.