БСП-Омуртаг почете паметта на шестте ястребинчета

19.12.2020г.

77 години от убийството на 18 ястребинци, от които шест невръстни деца, отбеляза Общинската организация на БСП – Омуртаг. Паметта им бе почетена с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание пред паметника, издигнат в местността край село Ястребино, където намират смъртта си.

Възпоменателното събитие бе организирано от социалистите съвместно с местното представителство на Български антифашистки съюз /БАС/. В отбелязването на тъжната годишнина се включиха председателя на БСП в Омуртаг Христинка Николова, членът на Националния съвет на партията Десислава Петрова и общинските съветници Павлинка Тасева и Тодор Хаджийски.

„Нека помним, да живеем достойно в настоящето и да не позволяваме в бъдеще да се повтаря трагедията „Ястребино“! Поклон пред паметта им!“, заявиха почелите паметта на загиналите на 20 декември 1943 г. жители на селото.

Екзекуцията е по-известна като „разстрела на шестте ястребинчета”, когато по обвинение за подпомагане на партизани са убити седемгодишният Стойне, деветгодишният Иван, Надежда – само на 12 години, с година по-малката Димитринка и близначките Ценка и Цветанка на13 г.