Борислав Гуцанов: Плащаме руски газ, но на по-висока цена, защото се купува от посредници

Мар 27, 2023 ВАРНА Новини Избори 0 904

27.03.2023 г.

„Шумно рекламираната от ПП-ДБ и от служебното правителство диверсификация на доставките на газ са нищо повече от доставки на руски газ, но на пъти по-високи цени, защото я купуваме през посредници, а не директно“. Това заяви  председателят на Националния предизборен щаб на „БСП за България“ и водач на „БСП за България”  във Варна и Търговище Борислав Гуцанов.

„Преди ние изнасяхме газ за Турция, а сега ще внасяме. И това, при положение че „Южен поток“ можеше да мине през България и около Варна да бъде направен най-големият газов хъб на Балканите. Този проект обаче бе спрян от Бойко Борисов и сега цената на газа е в пъти по-скъпа“, припомни Гуцанов.

 Той определи като национално предателство от страна на ГЕРБ – ПП и ДБ,  опита им да наложат американски монопол върху доставките на газ и ядрено гориво за България и то на цени, несравнимо по-високи от тези на „Газпром“ и „Росатом“.  „За миналата година са платени 1 млрд. лева повече, а само за първите два месеца на тази година – 200 млн. лева. Липсата на инфраструктурна готовност за приемане и икономическа изгода за България от ползването на втечнен газ от САЩ, превръща страната ни не във фактор, а в енергийно „джудже” не само на Балканите, но и в Европа. Това ни поставя в зависимости, от които имат полза чужди държави, а българският народ едва успява да плаща високите цени на ток, стоки и услуги“, посочи Гуцанов.

Има ли тогава разлика между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ, след като гласуват еднакво”, попита кандидатът на „БСП за България“.

 „Затова мъдрата БСП е единствената алтернатива. Ние ще продължим да настояваме за преговори с „Газпром“, за да се намали напрежението върху българската икономика от високите цени на горивата, и довършване на АЕЦ „Белене“, за да се нормализира енергийният пазар в страната“, заяви още Борислав Гуцанов.