Ген. Кольо Милев, водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Търговище:

Юли 07, 2021 ТЪРГОВИЩЕ Новини БСП 0 865

БСП ще прави нова политика за сближаване и ускорено развитие на регионите

„Икономиката в Търговище трябва да има повече от един двигател, за да се развива ускорено. Областта е с потенциал в земеделието, добри са перспективите и за инвестиции в производства. Това, което липсва тук е силно „лоби“ в централната власт и прагматични решения“. Това заяви ген.Кольо Милев, водач на листата на „БСП за България“ на обществената дискусия „С грижа за Търговище“ във вторник. В срещата участва и ръководителят на българската делегация в Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Витанов. В разговора за Търговище се включиха земеделски производители, предприемачи, лекари, учители, културни дейци от региона. С тях разговарях още кандидатите от листата д-р Светослав Стефанов, Десислава Петрова, Венцислав Стефанов и Николай Черкезов.

„Необходима е цялостна държавна политика по отношение на регионите, която да доведе до изравняване на големите диспропорции помежду им. Това е и една от целите на БСП – нова политика към българските региони, нова фискална политика. Финансовата децентрализация е нещо, за което само се говори, но никой не прави, когато е на власт. Реална децентрализация може да има, когато част от данъците остават в общините и се използват за развитието им“, обясни ген. Милев.

Според водача на листата лошата демографска картина в областта е фактор, който задържа икономическото развитие. „Младите хора ги няма, те напускат и това ще продължи, докато нямат възможност да получават нормални доходи“.  По думите му бедността може да се обясни както със структурата на местната икономика, съсредоточена в производства с по-ниска добавена стойност, така и с проблемите с отпадането на децата от училище. 36% от работещите тук са с основно образование, докато средният процент за страната е  18, което също е проблем.

 „Област Търговище е с най-малко общопрактикуващи лекари от глава на населението. Най-отчетлив е проблемът  в Антоново, където за цялата община има само един лекар. Подобна е ситуацията в Омуртаг и Опака. Но има и още един проблем – липсата на специалисти. Когато и да започне държавата да прави нещо за задържането на младите медици, все ще е късно“, убеден е д-р Светослав Стефанов, втори в листата. Статут на защитени болници, насърчаване на специализациите по места с общинска и с държавна политика са част от стъпките, които ще предприеме БСП в следващия парламент.  

„В Европа никой няма съмнение, че Борисов и ГЕРБ си отиват. Двама от най-авторитетните американски сенатори ни заявиха открито, че имаме тежък проблем с корупцията. В същото време Борисов отива и отчаяно търси помощ от Турция и Ердоган за изборите. Но най.важното е, че в цялата страна се усеща, че страхът е преодолян и промяна ще има“, посочи Петър Витанов.