Борислав Гуцанов: Големият губещ от войната е Европа и България като част от нея

Мар 22, 2023 ВАРНА Новини Избори 0 895

22.03.2023 г.

Най-голямата опасност пред България в момента е да бъде въвлечена във военния конфликт в Украйна. Това заяви пред избиратели водачът на листата на „БСП за България” за Варна и Търговище Борислав Гуцанов.

Той е категоричен, че това ще стане, ако властта попадне в ръцете на коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. „Между тези две формации няма разлика - затова ги и нарекохме „коалиция на войната“. Те заедно гласуваха в Народното събрание военната помощ за Украйна, заедно гласуваха да бъдат дадени милиарди левове за „хартиени“ самолети и заедно подкрепиха конкретна американска фирма, която да доставя ядрено гориво, без да е ясно дали е съвместимо с технологията на нашата АЕЦ „Козлодуй“, без търг и конкурс.”, каза той.

„Единствената алтернатива в момента, която е в състояние да запази мира и да постигне енергийната независимост на България, е 130-годишната доказано мъдра партия – БСП“, заяви Гуцанов.

Според него големият губещ от войната в Украйна в момента е Стара Европа и България като част от нея. И даде конкретен пример, който касае всяко домакинство и фирма в страната ни: „В момента цената на газа в европейските държави, който идва втечнен от САЩ, е в пъти по-висока от тази на „Газпром“. Само за миналата година сме платили 1 млрд. лева повече, а за първите два месеца на тази година – още 200 млн. лева”, обясни Гуцанов.

По неговите думи печалбите на американските компании са умопомрачителни. „Шепа големи консорциуми инкасират милиарди долари пряко от войната, а ние, европейците, плащаме сметката. По официални данни увеличението в печалбата на „Шел“ за една година е $40 млрд., което е рекорд. Печалбата на „Тексако“ е $56 млрд., а на „Бритиш петролиум“ - $28 млрд. С 25% е увеличена капитализацията на 5-те най-големи производителки на военна техника в САЩ. „Мисля, че интересът на американската страна от войната и кризата на горива в Европа е пределно ясен“, подчерта Борислав Гуцанов.