Георги Гьоков: Правителството няма социална политика

Nov 25, 2015 Новини БСП в медиите 0 30662

БСП не предлага увеличение в социалните помощи, а на социалните плащания

„При средна продължителност на живота в България 71-72 години, българите ще се пенсионират на 65 години и при 40 години трудов стаж. Това е невъзможно, защото един млад българин трябва да започне работа най-късно на 25 години и да има непрекъснат стаж и нито един ден в сивата икономика през тези 40 години, което при сегашната ситуация е невъзможно". Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков пред БНТ.  Той бе категоричен, че бюджет 2016 е антисоциален и допълни, че в него са замразени всички социални плащания, чието увеличение социалистите са заложили в своите предложения. „Трябва да направим разграничение - БСП не предлага увеличение в социалните помощи, а на социалните плащания, като обезщетението за отглеждане на дете при втората година от майчинството”, уточни Гьоков. Той припомни, че в предния мандат ГЕРБ замрази това плащане и дори след протеста на майките през 2013 г. тогавашните управляващи не са направили своите изводи.
            „Бюджетът е концентриран израз на политиката на правителството, а в този прозира философията за финансова стабилност за сметка на най-бедните”, категоричен бе народният представител.  Георги Гьоков припомни, че БСП няколко пъти е предложила да се промени плоският данък, т.е. по-богатите да плащат по-високи данъци, но това не е било прието. Той заяви, че социалната политика на правителството я няма, въпреки че през цялата предизборна кампания управляващите са  се опитвали да убедят хората, че няма ляво и дясно и, който и да дойде на власт в България, ще управлява по един и същ начин. „БСП предлага много алтернативи на управлението, особено в социалната сфера”, каза още депутатът.
 
            „БСП не е лидерска партия и това винаги е”, каза народният представите в отговор на въпрос, дали ще има оставки на ръководството на пленума на левицата в събота. Той добави, че в партията има много подготвени за лидерското място хора и какво ще се случи ще се разбере на заседанието на 49-я Конгрес. „Няма нищо лошо много хора да се състезават за лидерския пост, за да се видят различните идеи в партията. Ние спокойно трябва да преценим обстановката и да извършим своя анализ”, каза още Георги Гьоков.