БСП-Търговище почете паметта на жертвите в село Ястребино

Изминаха 79 години от разстрела на 18-те души край с. Ястребино

Днес се навършват 79 години от разстрела на 18 души в гората до с. Ястребино, сред които и 6 деца и двама старци – от малкия Стойне на 7 години до дядо Стойне на 75. В този ден са убити още 38 човека на територията на Тузлука.

Паметта на жертвите почетоха социалисти, сред които присъстваха Десислава Петрова - член на НС на БСП, председателят на Общински съвет на БСП-Антоново Нели Николова и председателят на БАС-Търговище Костадинка Христова.

„За всички поколения еднакво страшно остава престъплението, извършено през декември 1943 г. През призмата на изминалите години, събитията станали в Ястребино звучат повече като предание, което се разказва от уста на уста, но никой не знае какво точно се е случило. За да се помни и да няма никога повече фашизъм, тези зловещи събития следва да се предават, за да се знае историята“, посочват социалистите.

По думите им най-голямата ценност на човечеството е създаването на човешкия живот и неговото опазване. „Забързани в трудното ежедневие нямаме право да отминаваме незабелязано историческите събития, които са станали в с. Ястребино. Насилието, извършено над невинни хора, трябва да държи будна нашата съвест и бдителност“, предават още те.