Борислав Гуцанов: ПП, ДБ и ГЕРБ са еднакви, БСП сме единствената алтернатива

Мар 15, 2023 Новини Избори 0 779

Първото, което ще внесем, е таван на цените, за да бъдат спокойни хората

„ПП, ДБ и ГЕРБ на практика са еднакви партии – те защитават една и съща политика, една и съща ценностна система, гласуват по един и същ начин в Народното събрание. Затова и ние ги нарекохме „коалиция на войната“ – те гласуваха „за“ предоставяне на оръжия за Украйна, гласуваха „за“ втората ескадрила F-16, при положение, че първата не е дошла, с което България се задължи с 4,7 млрд. Същите тези хора гласуваха по всякакъв начин „против“ да се стигне до увеличаване на минималната работна заплата. БСП вкарвахме в зала над 32 пъти това предложение и накрая те бяха принудени от срам да го гласуват“. Това заяви организационният секретар на БСП и водач на листите на социалистите във Варна и Търговище Борислав Гуцанов в ефира на Евроком.

Той посочи, че не вижда сблъсък между ПП, ДБ и ГЕРБ и допълни, че те само се обвиняват едни други кой е по-корумпиран: „Ако има алтернатива, то това е безспорно БСП – нашият начин на поведение, на гласувания в Народното събрание, ценностната ни система са коренно различни, ние не искаме България да бъде въвлечена във военния конфликт по никакъв начин“, категоричен бе социалистът.

Борислав Гуцанов представи трите основни приоритета в програмата на БСП, като посочи, че на първо място стоят доходите на хората и овладяването на ескалацията на цените. Той заяви, че социалистите настояват за налагане на временен таван на цените веднага, така както направиха редица европейски държави, сред които Унгария, Гърция, Франция и др. „Това е първото нещо, което ще внесем в НС, за да могат хората да се успокоят и да знаят, че могат да отидат в магазина и да си купят това, което им е необходимо, на поносима цена“, добави Гуцанов и обясни, че това са краткосрочни мерки.

Той представи и средносрочните мерки на „БСП за България“: „Не може да не открием държавни борси, тържища, така както се направи вече в Унгария, защото те потискат цената. Не е нормално от производителя до магазина, цената да отива от 3 до 7 пъти по-скъпа. Извинявайте кой печели и за сметка на кого печели? Това е жестока спекула, което се извършва в момента“, каза Гуцанов и добави, че трябва да бъде възстановена и хранително-вкусовата промишленост на България.

Социалистът обясни, че за овладяване на инфлацията са необходими най-вече дългосрочните планове, свързани с енергетиката.  Той бе категоричен, че трябва да се рестартира строителството на АЕЦ „Белене“ : „Не може да имаш купени два реактора, да са ти необходими не повече от 2 години, за да бъде АЕЦ „Белене“ завършена и да започне да работи и стойност под 10 млрд. евро и вместо това да тръгваш с решение на НС на тези три политически партии – ПП, ДБ и ГЕРБ да налагаш американска компания по технологията AP 1000”, каза Гуцанов и посочи, че изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва три пъти по-скъпо на България.

Той даде за пример Франция, където инфлацията е най-ниска в Европейския съюз и посочи, че причината за това е, че държавата има най-модерно селскостопанство и най-развитата енергетика.  „Най-висока е инфлацията в Прибалтика - около 23%, а ние се нареждаме след тях, като в България е с 16-17% инфлация - заради неразумните решения на хора дилетанти в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, които направиха всичко възможно да спрем доставките си от Русия. Когато те взеха това решение, ние казахме, че повече няма да подкрепим Кирил Петков – заради спирането на газовите доставки, както и заради изгонването на руски дипломанти“, припомни Гуцанов.

Социалистът каза, че БСП е стартирала подписка за запазването на Паметника на съветската армия: „Защитихме паметника по безспорен начин. Тече подписка, има събрани десетки хиляди подписи. Препълнихме площада, защото това не е просто Паметник на Съветската армия, а история, която не може просто да бъде загърбвана. Кой е този новоизлюпен депутат, който си позволява да се гаври с историята на тези 50 млн. загинали войници?“, попита той.

Организационният секретар на БСП припомни още, че преди седмица в Стокхолм служебният министър на отбраната подписа България да участва в даването на оръжия и средства в рамките на 1 млрд. към Украйна: „Не може, когато нямаш действащо Народно събрание да правиш подобни актове. Най-опасното е коалицията, която се готви между ПП, ДБ и ГЕРБ, защото тази „коалиция на войната“ наистина може да ни вкарат във военен конфликт. Тика се от чужди места да се стигне до такъв кабинет, това е най-опасното за държавата“, коментира Гуцанов.

На финал социалистът припомни постиженията на БСП в социалната политика, сред които увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната, безплатни учебници до 12 клас, увеличение на пенсиите с 39%, данъчно облекчение за младите семейства в размер на 600лв. на дете: „Няма българин, който да не знае, че направихме всичко възможно за осигуряване на по-добър живот на българските семейства и ще продължим да го правим. Големите въпроси, които стоят пред нас, са икономиката, доходите на хората и да опазим страната от война. Подкрепете ни с номер 1“, призова Гуцанов.